Mat

Sentralkjøkken

Vårt sentralkjøkken er plassert på Stokka, og leverer en rekke forskjellige produkter og tjenester.

Stavanger Byggdrift leverer alt av råvarer og middagsmat til mange av Stavanger kommunes sykehjem. Totalt produserer dette kjøkkenet ca. 1000 måltider per dag. Maten vi produserer er laget fra bunnen. Vi er stolte over at vi kan merke våre produkter med «hjemmelaget».

Sykehjem

Siden 2018 har Stavanger Byggdrift hatt en økt satsning på måltidsopplevelse. Gjennom dette arbeidet har vi fokuset på at beboerne på sykehjemmene skal få et enda bedre måltid.

Maten skal være basert på tradisjonelt kosthold og skal være gjenkjennbar for våre gjester. Vi skal levere det optimale kostholdet i forhold til deres behov. Våre gjester på sykehjemmene har forskjellige behov som vi skal dekke. Vi leverer som standard hver dag to valgfrie middager med dessert. Gjestene kan alltid velge mellom fisk eller kjøtt (på lørdag er det valg mellom grøt eller lapskaus).

I tillegg har vi standardkost for:

 • Natriumredusertkost
 • Kaliumredusertkost
 • Fettredusertkost
 • Laktosefrikost
 • Glutenfrikost
 • Mosemat med kosttilskudd
 • Vegetar

Vi leverer også andre kosttyper ved forespørsel. Disse er alltid tilgjengelig på lager.

Maten som leveres til sykehjemmene er produsert etter modellene fra Helsedirektoratets «Kosthåndboken, veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten». Middagen skal inneholde 35% av næringsbehovet av et kosthold på 7,5MJ (1792kcal).

Vi bruker sous vide og kok/kjøl metodene i vår middagsproduksjon. Det vil si at etter at maten er ferdig produsert blir den hurtig nedkjølt. Maten oppbevares etter dette på kjølelager i 0 – 4 grader. Til slutt blir den sluttilberedt på det enkelte sykehjems postkjøkken.

Fersk fisk i Barnehagen

September 2018 startet SBD et pilotprosjekt for å tilby et varmt fiskemåltid tilpasset barnehagene. I dag er det i underkant av 1000 barn som får dette måltidet en gang i uken. For oss er det viktig å bidra til at kommunen når de nasjonale kostrådene. Barn spiser for lite fisk, og på vestlandet spiste bare 17% av barna nok fisk. Vi måtte bidra, og utviklet et konsept som skulle bidra med følgende:

 • Mat og måltidet skal gi grunnlag for å utvikle
  matglede og sunne helsevaner.
 • Maten skal være helsefremmende og ha en
  forebyggende funksjon.
 • Barnehagene skal bidra med nye opplevelser og
  erfaringer.
 • Barna skal motiveres til å spise sunn mat.
 • Barnehagene skal bidra matglede og matkultur.
 • Barnehagene skal tilrettelegge for sosial
  deltakelse.

Når vi startet med «researchen» fant vi ut at faktisk så mye som 40-60% av barnets totale daglige energi inntak skjer i barnehagen. Helsedirektoratet viser også til at mat og måltidsvaner dannes tidlig i livet og har en tendens til å vare livet ut. Dette ga et klart bilde av behovet for å satse på spisemønsteret allerede i barnehage alder.

Tilbakemeldingen fra barnehagene i første del av prosjektet viste at fiskemat som kaker, pudding og boller var favoritten til barna. Fisken som brukes i farsematen i hovedsaken hyse, steinbit, sei og vassild. Alle grønnsakene er ferske produkter, hovedsakelig fra lokaleprodusenter med unntak av frosne erter. Maten er laget fra bunnen hos oss.

For spørsmål om bestillinger kan sentralkjøkkenet nås direkte på:
Telefon: 40401572
E-mail: sbd.kjokken@stavanger.kommune.no

Kontaktperson

Magne Christensen

Magne Christensen

Konst. leder kjøkken og kantine

Telefon 51 91 47 70
Direkte linje 51 91 47 93
magne.christensen@stavanger.kommune.no